Polisdrömmen blev verklighet

“Jag har alltid tänkt att jag ska bli polis.” Therese Rönnkvist hade jobbat i flera år både som frisör och inom modebranschen när hon bestämde sig för att gå Framnäs polisförberedande utbildning. 

Ingen dag är den andra lik

Therese Rönnkvist gör sig redo att börja sitt arbetspass i Piteå den här klara höstdagen. Uniformen sitter på plats. Hon har kvällsskiftet framför sig. Nu har hon jobbat i polisyrket i ungefär ett och ett halvt år och det är precis så bra som hon tänkt.

“Det är superroligt. Det låter klyschigt, men ingen dag är den andra lik. Vissa dagar hinner vi inte ens äta lunch för att det händer så mycket, andra dagar är lugna och vi får själva hitta uppgifter som är viktiga.”

Therese Rönnkvist utbildade sig till frisör på gymnasiet, men tanken på att bli polis hade hängt med sedan barnsben. Därför sökte hon till polishögskolan flera gånger parallellt med sitt “vanliga” liv med jobb, familj och barn.

“Jag tror att det var spänningen som lockade.”

Första gången hon sökte var ungefär tio år sen. Det var känt att det kunde ta lång tid och flera försök att ta sig in. Therese kom långt i gallringen, men inte hela vägen. Men hon gav inte upp utan sökte flera gånger under årens lopp.

“Oftast föll det på fysiken. Jag födde två barn under den här perioden och hade inte tränat så mycket. Kanske lite naivt”, säger hon och ler.

 

Polisförberedande utbildning

När Framnäs folkhögskola erbjöd en polisförberedande utbildning hoppade Therese på.

“Den gjorde mig förberedd på att komma i gång att plugga. Jag hade inte gjort det på många år. Och de fysiska passen var viktiga för mig.”

Om det var Framnäs kurs eller annat som gjorde susen kan Therese inte svara säkert på. Hon kom i alla fall in på Polishögskolan och började utbildningen i januari 2019, ett knappt halvår efter att hon börjat på Framnäs.

När hon fick antagningsbeskedet hade hon just blivit erbjuden ett jobb som butikschef i en klädbutik i Piteå. Men hon valde sin barndomsdröm och började plugga.

“Jag läste utbildningen på distans via Umeå universitet. Vi hade barn, familj, villa. Det var ett fantastiskt sätt att studera på.”

Polisutbildningen på distans ger samma behörighet som att läsa på plats vid universitetet. Några gånger per termin träffas polisstudenterna för praktiska moment, till exempel vapenhantering, bilkörning och akutsjukvård.

Än har hon inte behövt uppleva traumatiska händelser, men hon är förberedd på att det kommer.

“Det är mer en fråga om NÄR än OM. Men vi är förberedda på det.”

Hon har fått klart för sig att den psykiska ohälsan är utbredd, och den finns i alla samhällsskikt.

“Jag känner att jag kan göra nytta på ett djupare plan”.

 

FAKTA

Therese Rönnkvist

Bor: i Piteå

Ålder: 35

Jobbar: som områdespolis vid polisen i Piteå

Polisförberedande kurs

Syftet med den polisförberedande kursen vid Framnäs folkhögskola är att öka chanserna att klara antagningstesterna till Polishögskolan. Under fem veckor tränar deltagarna både fysiskt och mentalt, i samarbete med Polisregion Nord.

Kursen berättigar till CSN-medel. Det går att bo på skolan under kursen för den som behöver.

Läs mer