Pop/rock

Pop/rock är en utbildning för dig som vill jobba professionellt som musiker. Om du vill kan du satsa på rollen som kapellmästare. Ditt huvudinstrument står i centrum och du arbetar tillsammans med andra för att hitta din egen musikaliska väg.

POP/ROCK

Kursen Pop/rock har stort fokus på att du ska utvecklas som instrumentalist eller sångare. Eftersom dagens musikbransch ställer höga krav på musiker lägger vi stor vikt på att du ska få en spetskompetens på ditt instrument men också en bred genrekunskap. Under hela kursen arbetar vi med vad som krävs för att leda en ensemble, för att du ska kunna jobba som kapellmästare. Kunskaper inom digital musikproduktion och studioteknik är också viktiga delar i utbildningen.

Vi ägnar oss mycket åt vad som krävs för att uttrycka sig på en scen.

Undervisningen består till stora delar av arbete i olika ensembler, både i studio och live. Vi repar inför våra många spelningar, vi improviserar eller jobbar med nytt material.

Vi spelar ofta live både inom och utanför skolan i professionella miljöer med publik, och åker på flera turnéer under året. Du som studerande deltar i att planera och producera spelningarna, allt för att du ska få en bred kunskap om musikproduktion.

Kursen innehåller också individuella instrumentlektioner.

I Pop/Rocks egna hus på Framnäs skolområde finns replokaler som du har tillgång till dygnet runt. Här finns inspelningsmöjligheter med studioutrustning. I skolan finns också gott om övningsrum.

Tack vare vårt samarbete med Norrbottensmusiken får vi ta del av deras musikaliska arbete. Samtidigt får vi möjlighet att träffa många professionella musiker, att skaffa kontakter och bilda nätverk.

Piteå har ett rikt musikliv. Som student vid Framnäs har du ofta möjlighet att gå gratis på konserter, till exempel med Norrbotten Big Band.

Du väljer själv om du vill läsa ett eller två år. Efter utbildningen kan du satsa på en karriär som musiker, eller studera vidare. Om du vill fortsätta plugga hjälper vi dig med förberedelserna inför sökningar till exempelvis musikhögskolor.

Pop/rock på Instagram: @framnaspoprock

 

INNEHÅLL I KURSEN

 • Ensemble
 • Huvudinstrument
 • Musikproduktion
 • Improvisation
 • Scenisk gestaltning
 • Gemensam sång (för sångare)
 • Brukspiano (Årskurs 1)
 • Biinstrument (Årskurs 2)
 • Ljudteknik (PA och studio)
 • Rockhistoria
 • Musikteori/gehör
 • Hälsa och rörelse

 

LÄRARE

Johan Pettersson – kursansvar, trumset, ensemble, ljudteknik och musikteori

Marcus Olsson – ensemble

Therese Dissler – sång

Aleksandra ”Ola” Tomaszczyk-Trzaska – sång, improvisation

Rickard Johansson – gitarr, ensemble

Gustav Afsahi – keyboard

Petter Olofsson – bas, ensemble

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV – TVÅ SÄTT

Ansökan till Pop/rock är stängd. Vi tackar för alla ansökningar!

 

SÖK PÅ PLATS

Du är välkommen att göra ditt antagningsprov hos oss. Vi har förberett våra sökdagar med ett program där du får träffa andra sökande och kursdeltagande, lyssna på konserter, göra rundturer på skolan och om du vill, spela i jamsessions. Sökdagarna är 15-19 april 2024. Mer information om din sökdag skickar vi via e-post efter sista ansökningsdagen den 8 april.

 

SPEL-/SÅNGPROV PÅ FRAMNÄS

Den totala provtiden för spel-/sångprovet är cirka 30 minuter per sökande och består av följande moment:

 • Två låtar som du väljer från låtlistan som finns för ditt instrument (se nedan)
 • Oförberett spel-/sångprov som du får på plats
 • Kort intervju

Under spel-/sångprovet blir du kompad av deltagare som redan läser kursen. Här finns det bakgrunder till alla söklåtar som du kan använda när du tränar inför spel-/sångprovet. Som sångare har du möjlighet att byta tonart på samtliga låtar.

 

SÖK DIGITALT

Du som inte har möjlighet att göra provet på plats kan istället skicka in en enkel videoinspelning med två låtar som du väljer ur låtlistan för ditt instrument (se nedan). Våra kursdeltagare från Pop/rock har spelat in bakgrunder till alla söklåtar. De får du använda i ditt digitala spel-/sångprov. Här hittar du bakgrunderna till söklåtarna.

 

SPEL-/SÅNGPROV VIA VIDEOINSPELNING

 • Två låtar som du väljer från låtlistan som finns för ditt instrument (se nedan).

Vi gör en första uttagning. Om du går vidare kommer vi kontakta dig där du får göra följande:

 • Ett oförberett spel-/sångprov
 • En kort intervju

Skicka in din inspelning till oss senast 8 april. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken eller vilka kurser du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.

 

LÅTLISTOR & BAKGRUNDER

Här hittar du länkar till låtlistor för respektive instrument. Du väljer två låtar från listan för ditt instrument. Om ditt instrument inte finns representerat bland listorna ber vi dig kontakta oss.

OBS! Klicka på ditt instrument för att komma till Spotifylistan.

Du som gitarrist eller keyboardist har möjlighet att spela solo på en låt även om det inte skulle finnas ett solo för ditt instrument. Om det exempelvis är ett keyboardsolo på en låt kan du som gitarrist välja att spela solo istället. Detta gäller även omvänt.

Sångare har möjlighet att byta tonart på sina valda låtar.

Här hittar du bakgrunder till söklåtarna.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till Pop/rock är stängd.

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här

"Jag gillar att vi får spela alla möjliga genrer under året. Det är utvecklande och inspirerande med variationen och jag känner att det ger mig en bred musikalisk grund".

Bild på Robert Nilsson Robert Nilsson, deltagare på Pop/rock