Jazz

Improvisation, kreativitet och många spelningar präglar kursen Jazz. Här får du möjlighet att lägga tid på ditt huvudinstrument, skriva egna låtar och utvecklas tillsammans med andra.

JAZZ

Fokus i kursen Jazz ligger på ensemblespel och ditt huvudinstrument. Vi lägger mycket tid på att bygga upp din repertoar med jazzstandards och förmågan att improvisera. Din egen kreativitet är en viktig del i utbildningen och när du är klar hos oss har du utforskat din identitet som musiker.
I kursen får du undervisning i låtskrivning och får spela mycket live. Olika turnéer är stående inslag under läsåret. I slutet av oktober varje år spelar vi på Umeå jazzfestival.
I samarbete med andra musikutbildningar vid Framnäs jobbar vi regelbundet med studioinspelningar. Skolan har flera välutrustade studior. Många av våra lärare är professionella aktiva musiker.

Undervisningen består till stor del av ensemblespel där vi jobbar med improvisationer, gehörsövningar, gemensamt spel och teori. Du får också individuella instrumentlektioner.

Under året tar vi del av många konserter och clinics tack vare närheten till Musikhögskolan i Piteå. Våra blåslärare är musiker i det professionella storbandet Norrbotten Big Band i Luleå. Tack vare ett samarbete med storbandet får du vara med på deras genrep. Jazzkursens musiker agerar ibland förband på deras konserter. Samarbetet ger också fritt inträde till konserter.

Vi har också ett nära samarbete med Piteås jazzklubb vilket ger många tillfällen till spelningar.

Kursen vänder sig till dig som vill satsa ett eller två år på din egen utveckling inom musik och jazz, om du vill plugga vidare på högskola eller åka ut och spela.

Jazz på instagram: @framnasjazz

 

INNEHÅLL I KURSEN

 • Huvudinstrument
 • Ensemble
 • Improvisation
 • Transkribering av solon
 • Låtskrivning
 • Musikteori/gehör
 • Jazzhistoria
 • Brukspiano
 • Sceniska produktioner
 • Studioinspelning
 • Hälsa och rörelse

 

LÄRARE

Ola Trzaska – kursansvar, sång, flöjt, ensemble, musikteori/gehör, improvisation

Petter Olofsson – kontrabas

Dan Johansson – trumpet

Arne Hagström – elbas, ensemble

Harri Ihanus – elgitarr

Joakim Ekberg – trummor

Sigurd Löf – saxofon

 

GÄSTLÄRARE

Framnäs Jazz får ofta besök av gästlärare. De senaste åren har vi gästats av bland andra. Martin Sjöstedt, Gunilla Törnfeldt, Aga Derlak, Magnus Dölerud, Dan Johansson, Johan Löfkrantz Ramsey, Efraim Törnfeldt, Filip Olofsson, Samuel Muntlin och Hannes Sigfridsson och Per Ödberg. Andra gästlärare som har undervisat hos oss är Vivan Buczek, Niklas Fernqvist, Mike Del Ferro, Deborah J Carter, Hanz De Waard och Lars Jansson Trio.

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV – TVÅ SÄTT

Du gör första delen av din ansökan till Jazz via vår hemsida, senast den 8 april 2024. I din ansökan väljer du om du vill göra ditt antagningsprov på plats på Framnäs eller skicka in en videoinspelning. Båda varianterna ger dig lika stora möjligheter att komma in.

 

SÖK PÅ PLATS

Du är välkommen att göra ditt antagningsprov hos oss. Vi har förberett våra sökdagar med ett program där du får träffa andra sökande och kursdeltagande, lyssna på konserter, göra rundturer på skolan och om du vill, spela i jamsessions. Sökdagarna är 15-18 april. Mer information om din sökdag skickar vi via e-post efter sista ansökningsdagen den 8 april.

 

SPEL-/SÅNGPROV PÅ FRAMNÄS

Den totala provtiden för spel/sångprovet är cirka 30 minuter per sökande och består av följande moment:

Videoinspelningen ska innehålla:

 • En obligatorisk låt specifik för ditt instrument (se nedan)
 • En valfri låt (välj i listan nedan)
 • Kort intervju

 

SÖK DIGITALT

Du som inte har möjlighet att göra provet på plats kan istället skicka in en enkel videoinspelning med två låtar som du väljer ur låtlistan för ditt instrument (se nedan).

SPEL-/SÅNGPROV VIA VIDEOINSPELNING

 • Två låtar som du väljer från låtlistan som finns för ditt instrument (se nedan).

Vi gör en första uttagning. Om du går vidare kommer vi kontakta dig där du får göra följande:

 • Ett oförberett spel-/sångprov
 • En kort intervju

Skicka in din inspelning till oss senast på 8 april. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken eller vilka kurser du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.

 

ANTAGNINGSBESKED

Du får antagningsbesked via Schoolsoft senast fredag 26 april. Skulle du få en reservplats så kommer det synas i Schoolsoft.

 

LÅTLISTAN ANTAGNINGSPROV 2024

Du spelar den obligatoriska låten för ditt instrument plus en valfri låt från listan.

 

OBLIGATORISKA LÅTAR

There will never be another you – PIANO

Beautiful love – BLÅS

Alone together – GITARR

Yesterdays – BAS

Green dolphin street – TRUMMOR

How high the moon – SÅNG

 

VALFRIA LÅTAR

Footprints

My shining hour

Blue bossa

Someday my prince will come

Blues for Alice

Tenor madness

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas, vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök till Jazz idag!

Ansök senast 8 april

Till ansökan

"Det var typ som om jag var en växt, en knopp, som blommade ut där. Jag är så sjukt tacksam för att jag fick den möjligheten."

Bild på Nadia Hamouchi Nadia Hamouchi, frilansande musiker och fd deltagare på Jazz