Jazz

Improvisation, din egen kreativitet och många spelningar präglar kursen Jazz. Här får du möjlighet att lägga tid på ditt huvudinstrument, skriva egna låtar och utvecklas tillsammans med andra.

JAZZ

Fokus i kursen Jazz ligger på ensemblespel och ditt eget huvudinstrument. Vi lägger mycket tid på att bygga upp din repertoar med jazzstandards och förmågan att improvisera. Din egna kreativitet är en viktig del i utbildningen och när du är klar hos oss har du utforskat din identitet som musiker.
Vi undervisar i låtskrivning och spelar mycket live. Olika turnéer är stående inslag under läsåret. I slutet av oktober varje år spelar vi på Umeå jazzfestival.
I samarbete med andra musikutbildningar vid Framnäs jobbar vi regelbundet med studioinspelningar. Skolan har flera välutrustade studior. Många av våra lärare är professionella aktiva musiker.

Undervisningen består till stor del av ensemblespel där vi jobbar med improvisationer, gehörsövningar, gemensamt spel och teori. Du får också individuella instrumentlektioner.

Under året tar vi del av många konserter och clinics tack vare närheten till Musikhögskolan i Piteå och samarbetet med det professionella storbandet Norrbotten Big Band i Luleå. Därifrån kommer också våra blåslärare. Vi har också ett nära samarbete med Piteås jazzklubb vilket ger många tillfällen till spelningar.

Kursen vänder sig till dig som vill satsa ett eller två år på din egen utveckling inom musik och jazz, om du vill plugga vidare på högskola eller åka ut och spela.

Jazz på instagram: @framnasjazz

 

INNEHÅLL I KURSEN

 • Huvudinstrument
 • Ensemble
 • Improvisation
 • Transkribering av solon
 • Låtskrivning
 • Musikteori/gehör
 • Jazzhistoria
 • Brukspiano
 • Sceniska produktioner
 • Studioinspelning
 • Idrott

 

LÄRARE

Ola Trzaska – kursansvar, sång, flöjt, ensemble, musikteori/gehör, improvisation

Petter Olofsson – kontrabas

Dan Johansson – trumpet

Arne Hagström – elbas, ensemble

Harri Ihanus – elgitarr

Joakim Ekberg – trummor

Sigurd Löf – saxofon

 

GÄSTLÄRARE

Framnäs Jazz får ofta besök av gästlärare. De senaste året har vi gästats av bl.a. Martin Sjöstedt, Gunilla Törnfeldt, Johan Löfkrantz Ramsey, Efraim Olofsson, Filip Olofsson, Samuel Muntlin och Hannes Sigfridsson och Per Ödberg. Andra gästlärare som också har undervisat hos oss är Vivan Buczek, Niklas Fernqvist, Mike Del Ferro, Deborah J Carter, Hanz De Waard och Lars Jansson Trio.

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Bra att veta, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Du gör första delen av din ansökan till Jazz via vår hemsida, senast den 1 april 2023.
Ansök till Jazz via vår hemsida senast 1 april. I din anmälan väljer du om du vill göra ditt antagningsprov på plats på Framnäs eller skicka in en videoinspelning.

 

SÖK PÅ PLATS

Du är välkommen att göra ditt antagningsprov hos oss. Vi har förberett våra sökdagar med ett program där du som söker får delta i workshops, konserter av våra deltagare, rundtur på skolan och jamsessions för den som vill. Sökdagarna är 20-23 april. Mer information om din sökdag skickar vi via e-post efter sista ansökningsdagen.

 

SPEL-/SÅNGPROV PÅ FRAMNÄS

Den totala provtiden för spel/sångprovet är 20 minuter per sökande och består av följande moment:

 • En obligatorisk låt specifik för ditt instrument
 • En valfri låt från listan som du ser nedan
 • Oförberett spel-/sångprov som du får på plats
 • Kort intervju

Under spel-/sångprovet blir du kompad av deltagare som redan läser kursen. Som sångare har du möjlighet att byta tonart på samtliga låtar.

 

SÖK DIGITALT

Du som inte har möjlighet att göra provet på plats kan istället skicka in en enkel videoinspelning.

 

SPEL-/SÅNGPROV VIA VIDEOINSPELNING

 • En obligatorisk låt specifik för ditt instrument
 • En valfri låt

Skicka in din inspelning till oss senast 17 april. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken eller vilka kurser du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.

Vi ser helst att du spelar in med ett band om du har möjlighet. För sångare som inte har möjlighet att spela med ett band går det bra att använda bakgrunder i appen iReal Pro.

Vi gör en första uttagning. Om du går vidare från den kommer vi kontakta dig för en intervju och ett kompletterande spel- eller sångmoment som du inte behöver förbereda.

 

Låtlistan Antagningsprov 2023

Du spelar den obligatoriska låten för ditt instrument plus en valfri låt. Låten du väljer själv kan vara både från den valfria listan eller en låt som är obligatorisk för något annat instrument. Vi vill att du spelar/sjunger melodin (melodi-instrument), improviserar samt kompar på låtarna.

 

OBLIGATORISKA LÅTAR

There will never be another you – PIANO

Beautiful love – BLÅS

Alone together – GITARR

Yesterdays – BAS

Green dolphin street – TRUMMOR

How high the moon – SÅNG

 

VALFRIA LÅTAR

Footprints

My shining hour

Blue bossa

Someday my prince will come

Blues for Alice

Tenor madness

 

Antagningsbesked

Du får antagningsbesked via Schoolsoft senast måndag 8 maj. Skulle du få en reservplats så kommer det synas i Schoolsoft.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till Jazz är stängd

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här

"Det var typ som om jag var en växt, en knopp, som blommade ut där. Jag är så sjukt tacksam för att jag fick den möjligheten."

Bild på Nadia Hamouchi Nadia Hamouchi, frilansande musiker och fd deltagare på Jazz