Jazz

Sväng, improvisation och ditt eget skapande präglar vår musikkurs Jazz. Ge dig själv chansen att utveckla dig på ditt huvudinstrument och i ensemblespel med andra som också älskar jazz.

OM JAZZ

Kursen vänder sig till dig som vill satsa 1 eller 2 år på din egen utveckling, vare sig du vill plugga vidare på högskola eller ut och lira. Fokus ligger på ensemble, det egna huvudinstrumentet, att lära sig ”standards” och improvisera. Vi har också låtskrivning och försöker spela mycket ”live”. I slutet av oktober varje år brukar vi spela på Umeå jazzfestival. Under året har vi också studioinspelning. Många av våra lärare är också professionella musiker.

Jazzkursen samarbetar även med andra kurser på skolan, bland annat med Artistakademien och dess dansare i ett improvisationsprojekt. Under året får vi ta del av många konserter och ”clinics” samt andra samarbeten tack vare närheten till Musikhögskolan i Piteå och Norrbotten Big Band i Luleå.

 

ÄMNEN UNDER KURSEN

 • Huvudinstrument
 • Ensemble
 • Låtskrivning
 • Musikteori/gehör
 • Jazzhistoria
 • Brukspiano
 • Sceniska produktioner
 • Studioinspelning
 • Idrott

 

Lärare

Arne Hagström – elbas ensemble
Stefan Söderlund – elgitarr, ensemble
Joakim Ekberg – trummor
Gustav Afsahi – piano
Sigurd Löf – saxofon
Dan Johansson – trumpet
Alexandra ”Ola” Trzaska – sång, flöjt
Petter Olofsson – kontrabas

 

Gästlärare

Framnäs Jazz får ofta besök av gästlärare. De senaste året har vi gästats av bl.a. Martin Sjöstedt, Petter Olofsson, Gunilla Törnfeldt, Johan Löfkrantz Ramsey, Efraim Olofsson, Filip Olofsson, Samuel Muntlin och Hannes Sigfridsson samt Per Ödberg. Andra gästlärare som också har undervisat hos oss är Vivan Buczek, Niklas Fernqvist, Mike Del Ferro, Deborah J Carter, Hanz De Waard och Lars Jansson Trio.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Vi jobbar för att kunna genomföra antagningsproven till våra kreativa kurser vårterminen 2021 på plats på Framnäs folkhögskola. Om det är så att smittspridningen fortfarande är en riskfaktor kommer vi förlägga antagningsproven digitalt.

Vi tar ett beslut om hur antagningsproven genomförs senast 1 mars 2021. Därefter går information ut på vår hemsida om hur antagningsproven kommer se ut.

Sista ansökan till våra kurser är 1 april 2021.

 

Du som söker till kursen Jazz skickar in en ansökan via vår hemsida, sedan kallas du till antagningsprov som består av ett spel-/sångprov. Om du blir antagen gör du ett teoriprov vid terminsstarten.

 

SPEL-/SÅNGPROV

Den totala provtiden för spel/sångprovet är 20 minuter per sökande och består av följande moment;

 • Spela/sjunga två valfria låtar från låtlistan som du hittar HÄR. Du spelar/sjunger melodin (melodi-instrument), improviserar samt kompar på låtarna.
 • Oförberett spel-/sångprov (som du får på plats) där du även ska improvisera.
  Övningsexempel hittar du här: There will be och Nurå
 • Kort intervju.

Under spel-/sångprovet blir du kompad av kursens deltagare. I samband med ansökan anger du vilka två låtar du valt. Du som sångare har möjlighet att byta tonart på samtliga låtar och detta anger du i din ansökan.

 

datum för antagningsprov

25-28 april 2021 på Framnäs folkhögskola.
Med reservation för eventuella förändringar på grund av pandemin.

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kursen eller din ansökan? Maila dina funderingar till stefan.soderlund@framnas.nu

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök Jazz idag!

Ansök senast 1 april

Till ansökan

"Det var typ som om jag var en växt, en knopp, som blommade ut där. Jag är så sjukt tacksam för att jag fick den möjligheten."

Bild på Nadia Hamouchi Nadia Hamouchi, frilansande musiker och fd deltagare på Jazz

STUDERA PÅ FRAMNÄS