Komposition

Skapar du ny eller traditionell konstmusik? Unna dig ett år eller två av att göra det tillsammans med andra kursare och musiker utifrån. I kompositionskursen får du en god teknisk grund och konstnärlig utveckling.

Om komposition

Studierna är högskoleförberedande och ger dig goda möjligheter att studera vidare, eller en grund för ett framtida musikskapande. Målet är att blanda ett grundläggande teoretiskt kunnande såsom formlära, harmonik, instrumentation, arrangering och kontrapunkt, med ett fritt skapande där du kan hitta ditt personliga uttryck och välja de tekniker som passar bäst för dina musikaliska idéer.

En viktig del av kursen är också samarbetet med de andra kurserna. Vissa ämnen läser du tillsammans med Framnäs övriga klassiska kurser, vilket ger dig tillfälle att blanda kompositionsperspektivet med musikerns perspektiv. Likaså får du regelbundet uppgifter att komponera och arrangera för olika ensembler på skolan, liksom möjligheten till att göra egna projekt.

 

ÄMNEN UNDER KURSEN

Kärnan i utbildningen finns på dina individuella lektioner där du får feedback på ditt eget komponerande och kan rikta in dig på de genrer och stilar som lämpar sig bäst för din egen utveckling. På de gemensamma kompositionsseminarierna studerar vi med siktet inställt på bredd med nedslag i hela musikhistorien och fördjupningar i ämnen som t.ex. elektroakustisk musik, filmmusik, minimalism, klassicism och polytonalitet.

 

Under en tvåårig utbildning kommer du även att läsa:

 • Repertoarkännedom och formlära
 • Musikhistoria
 • Kulturhistoria
 • Instrumentation
 • Kontrapunkt
 • Dirigering och ensembleledning
 • Branschkunskap
 • Gehörslära
 • Satslära
 • Diktat
 • Idrott

 

ANSÖKAN & antagningsprov

Med din ansökan skall du bifoga minst tre kompositioner som noter i pdf-format. Om möjligt så skicka även ljudfiler till komposition@framnas.nu (midi-inspelningar går bra). Under antagningsprovet kommer du få starten på två musikstycken som du skall avsluta i samma stil som den givna starten, samt göra ett teoriprov och diagnostiskt gehörsprov. Under intervjun får du även göra ett diagnostiskt partiturläsningsprov, samt berätta närmare om dina inskickade arbetsprover och dina mål med ditt komponerande. Under kompositionsprovet har du tillgång till piano, och kan om du vill komponera både vid skolans datorer (vi har Sibelius) eller med en egen laptop och det program du brukar arbeta med.

Om du vill söka på distans så sker distanssökningarna söndagen den 26:e april 2020. För att söka på distans måste du ha tillgång till en skanner och en skrivare, samt ha Skype med en fungerande webkamera. Provet går därefter till på samma sätt som om du söker på skolan, med samma provmoment, med skillnaden att du skriver dem på distans och vi sköter intervjun och provinfon på Skype.

 

datum för antagningsprov:

23 april 2020 på Framnäs folkhögskola

26 april på distans

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kursen eller din ansökan? Maila dina funderingar till martin.schultz@framnas.nu

 

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök Komposition idag!

Ansök senast 1 april!

Till ansökan