Komposition

I Framnäs kurs Komposition mixar vi teori och praktik i en blandning som ger stort utrymme för ditt eget skapande.

KOMPOSITION

Målet i kursen Komposition är att blanda ett fritt skapande med ett grundläggande teoretiskt kunnande, som formlära, harmonik, instrumentation och arrangering. På så sätt kan du hitta ditt personliga uttryck och välja de tekniker som passar bäst för dina musikaliska idéer.

En viktig del av kursen är samarbetet med de andra musikutbildningarna vid Framnäs. Vissa ämnen läser du till exempel tillsammans med Framnäs klassiska kurser, vilket ger dig tillfälle att blanda kompositionsperspektivet med musikerns perspektiv. Du får uppgifter att komponera och arrangera för olika ensembler på skolan och för professionella musiker, och du har möjlighet att jobba med egna projekt.

I våra workshops kan verksamma musiker spela upp din musik så att du får direkt respons på vilka grepp som fungerar och inte. Vi skriver och arrar bland annat för Körakademin som är en vidareutbildning för körledare och dirigenter.

Din individuella process för skapande ligger till grund för arbetet. Kompositionerna växer fram via instrument och digitala verktyg eller papper och penna, för att slutligen landa hos den som ska framföra musiken.

Kärnan i kursen är dina individuella lektioner där du får feedback på ditt eget komponerande och kan rikta in dig på de genrer och stilar som lämpar sig bäst för din egen utveckling. Under gemensamma lektioner i komposition studerar vi med siktet inställt på bredd, med nedslag i hela musikhistorien och fördjupningar i olika stilar och genrer, till exempel filmmusik, minimalism, klassicism och polytonalitet.

På Framnäs finns datorer med programvara som du behöver. Studior och inspelningsmöjligheter finns tillgängliga dygnet runt.

Studierna ger dig en gedigen grund för framtida musikskapande. De är högskoleförberedande och ger dig goda möjligheter att studera vidare efter avslutad kurs.

Vår kursansvariga lärare fick nyligen ta emot Kungliga Musikaliska Akademiens musikpedagogiska stipendium för sin utveckling och förnyelse av musikundervisningen, med motiveringen:
“Hon rör sig gränslöst mellan genrer med en unik positivitet som bjuder in alla och besitter ett enormt musikaliskt kunnande och stor hantverksskicklighet.”

 

INNEHÅLL I KURSEN

  • Komposition
  • Instrumentation och orkestrering
  • Musikteori
  • Gehör
  • Repertoarlyssning och formlära
  • Musikhistoria
  • Dirigering och ensembleledning
  • Branschkunskap
  • Hälsa och rörelse

 

LÄRARE

Agneta Andersson – Repertoarlyssning, kursansvar.

Sigurdur Árni Jónsson – Komposition, instrumentation och orkestrering, musikteori, gehör.

David Saulesco – Branschkunskap.

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN OCH ANTAGNINGSPROV

Ansökan till Komposition är stängd. Vi tackar för alla ansökningar!

Skicka också noter till minst två, max fyra egna kompositioner i pdf-format, till komposition@framnas.nu. Om möjligt bifoga också kompositionerna i ljudfiler (midi-inspelningar går bra) i samma mejl.

Om du går vidare i ansökningsprocessen kommer vi att kontakta dig för en intervju. Tillsammans bestämmer vi en tid för intervjun. Den kan göras digitalt eller på plats på Framnäs under någon av våra antagningsdagar i april.

 

INTERVJU

I intervjun pratar vi om dina kompositioner, vad du tänker kring ditt musikskapande och om utbildningens innehåll. Förbered dig genom att fundera på din musik och vad du vill med den i framtiden.

 

INTERVJU PÅ PLATS

Intervjun kan göras digitalt men du är också välkommen att göra den på plats på Framnäs. Vi har förberett våra sökdagar med ett program där du får träffa andra sökande och kursdeltagande, lyssna på konserter, göra rundturer på skolan och om du vill, spela i jamsessions. Sökdagarna är 15-19 april 2024.

 

ANTAGNINGSBESKED

Du får antagningsbesked via Schoolsoft senast fredag den 26 april. Skulle du få en reservplats så kommer det synas i Schoolsoft.

 

VILL DU VETA MER?

Har du funderingar om kursen, din ansökan eller skolan? Maila till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!

Musik av Olov Larson Lundberg

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till komposition är stängd

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här