Komposition
I Framnäs kurs Komposition mixar vi teori och praktik i en blandning som ger stort utrymme för ditt eget skapande.
KOMPOSITION
Målet i kursen Komposition är att blanda ett grundläggande teoretiskt kunnande, som formlära, harmonik, instrumentation, arrangering och kontrapunkt, med ett fritt skapande. På så sätt kan du hitta ditt personliga uttryck och välja de tekniker som passar bäst för dina musikaliska idéer.
Din individuella process för skapande ligger till grund för arbetet. Kompositionerna växer fram via instrument, papper och penna eller digitala verktyg för att slutligen landa hos den som ska framföra musiken.
Kärnan i kursen är dina individuella lektioner där du får feedback på ditt eget komponerande och kan rikta in dig på de genrer och stilar som lämpar sig bäst för din egen utveckling. Under gemensamma lektioner i komposition studerar vi med siktet inställt på bredd, med nedslag i hela musikhistorien och fördjupningar i ämnen som till exempel elektroakustisk musik, filmmusik, minimalism, klassicism och polytonalitet.
På Framnäs finns datorer med programvara som du behöver. Studior och inspelningsmöjligheter finns tillgängliga dygnet runt.
En viktig del av kursen är samarbetet med de andra musikutbildningarna vid Framnäs. Vissa ämnen läser du till exempel tillsammans med Framnäs klassiska kurser, vilket ger dig tillfälle att blanda kompositionsperspektivet med musikerns perspektiv. Du får uppgifter att komponera och arrangera för olika ensembler på skolan och för professionella musiker, och du har möjlighet att jobba med egna projekt.
I våra workshops kan lärare som är verksamma musiker spela upp din musik så att du får direkt respons på vilka grepp som fungerar och inte. Vi skriver och arrar för Körakademin, som är en vidareutbildning för körledare och dirigenter.
Vår kursansvariga lärare fick nyligen ta emot Kungliga Musikaliska Akademiens musikpedagogiska stipendium för sin utveckling och förnyelse av musikundervisningen, med motiveringen:
“Hon rör sig gränslöst mellan genrer med en unik positivitet som bjuder in alla och besitter ett enormt musikaliskt kunnande och stor hantverksskicklighet.”
Studierna ger dig en gedigen grund för framtida musikskapande. De är högskoleförberedande och ger dig goda möjligheter att studera vidare efter avslutad kurs.
INNEHÅLL I KURSEN
- Komposition
- Instrumentation och orkestrering
- Musikteori
- Repertoarlyssning och formlära
- Musikhistoria
- Dirigering och ensembleledning
- Branschkunskap
- Idrott
LÄRARE
Agneta Andersson – Repertoarlyssning, kursansvar.
Sigurdur Árni Jónsson – Komposition, instrumentation och orkestrering, musikteori
Martin Schultz – musikhistoria, kontrapunkt
Jacob Grubbström – gehör
GÄSTLÄRARE
David Saulesco – Branschkunskap
Merete Ellegaard och Kraja är ett par av de gästlärare vi haft besök av på komposition.
KOSTNAD OCH CSN
Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Bra att veta, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.
ANSÖKAN OCH ANTAGNINGSPROV
Ansök till Komposition via vår hemsida. Med din ansökan ska du skicka tre kompositioner som noter i pdf-format till komposition@framnas.nu. Om möjligt skicka även kompositionerna i ljudfiler (midi-inspelningar går bra) till samma e-postadress.
När din ansökan har kommit in till oss kommer vi kontakta dig och tillsammans bestämmer vi en tid för antagningsprovet som sker över zoom.
ANTAGNINGSPROV
- En kompositionsuppgift (du får starten på två musikstycken som du ska avsluta i samma stil som den givna starten)
- En intervju
- Ett diagnostiskt teori- och gehörsprov samt en partiturläsning
VILL DU VETA MER?
Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!
Musik av Olov Larson Lundberg