Folk- och världsmusik

Ge plats åt din spelglädje i kursen Folk- och världsmusik. Ensemblespel, festivaler, konserter och möten med spännande musiker och genrer står på schemat.

FOLK- OCH VÄRLDSMUSIK

I Framnäs kurs Folk- och världsmusik spelar vi folklig musik från i huvudsak Norden, Balkan och Irland. Vi lägger stor vikt vid ensemblespel. Kursdeltagarna bildar egna ensembler där lärarna stöttar med kunskap och erfarenhet. För att få en stabil grund övar vi låtar i traditionell stil varje vecka. Ensemblerna arrangerar musiken efter sin instrumentuppsättning och anpassar den till sina önskemål och behov. Vi tycker att det är viktigt att din kreativitet och musikalitet får gott om plats.

I kursen ingår individuella instrumentlektioner och grundläggande digital ljudteknik. Folk- och musikklasserna har egna lokaler för repetitioner och lektioner och det finns gott om övningsrum och studior.
Många konserter och olika typer av spelningar gör att du får scenvana. Vi gör konserter på skolan och hos arrangörer i omgivningen. Genom att delta vid festivaler träffar vi och nätverkar med många grupper, både professionella musiker och andra som också pluggar folkmusik. Det händer att vi åker utomlands för studier av genrer. Tidigare har vi gjort studieresor till Irland, Grekland, Bulgarien och Makedonien.

Framnäs har en tradition att arrangera folkvärldsmusikfestivalen Pitefolk varje höst. Festivalen lockar både svenska och internationella musiker och innebär många speltillfällen och tillfällen för workshops.

Folk- och världsmusik på Instagram: @framnasfolkochvarldsmusik

Här är en film från en festival i Edsåsdalen som vi brukar delta i. 

 

INNEHÅLL I KURSEN

  • Huvudinstrument
  • Ensemblespel i olika genrer: nordiskt, irländskt, balkan
  • Biinstrument
  • Arrangering
  • Låtspel
  • Musikteori/gehör
  • Folkdans
  • Folkmusikhistoria/repertoarkännedom
  • Hälsa och rörelse

 

LÄRARE

Samuel Lundström – kursansvar, ensemble, fiol

Emma Björling – sång, ensemble, arrangering

Adam Johansson – stränginstrument

Säde Tatar – flöjter

 

GÄSTLÄRARE

Folk- och världsmusik får ofta besök av gästlärare. De senaste åren har vi gästats av Olle Linder, Esbjörn Hazelius, Johan Hedin, Fredrik Hangasjärvi, Nordic, Simon Marainen, Hoven Droven, Jonas Knutsson, Lena Willemark, Quilty, Sofia Karlsson, Fränder, Roger Tallroth, Ale Möller, Ahlberg Ek Roswall, Göran Månsson, Jaerv, Gilles Apap (FR), WAO

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

Digital ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Vi har möjlighet att ta emot sena ansökningar. Du söker digitalt. Se instruktioner nedan!

 

SPEL-/SÅNGPROV VIA VIDEOINSPELNING

  • 4 sånger/låtar som du behärskar väl. De får gärna vara från olika länder/genrer.

Skicka in din inspelning till oss så snart som möjligt. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken kurs du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.

 

ANTAGNINGSBESKED

Du får antagningsbesked via Schoolsoft eller genom att vi hör av oss.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Folk- och världsmusik är öppen för sena ansökningar

Sök idag!

Gör din ansökan här