Folk- och världsmusik

Möten mellan människor, musiker och genrer får du gott om i kursen Folk- och världsmusik. Ge din spelglädje allt utrymme du önskar med ensemblespel, festivaler, spelningar och spännande gästlärare.

OM FOLK- och VÄRLDSMUSIK

Hos oss spelar vi folklig musik från Norden, Balkan och Irland, i huvudsak, fast ibland gör vi annat också, när spännande gästlärare dyker in, och det händer rätt ofta. Folkband på turné stannar ofta till och ger workshops för oss. Vi lägger stor vikt vid ensemblespelet, med lärare specialiserade i de olika genrerna. Många gig gör att du får scenvana! Vi åker gärna utomlands för studier av olika stilar, t ex Irland, Bulgarien och Makedonien.

 

ÄMNEN UNDER KURSEN

  • Huvudinstrument
  • Ensemblespel i olika genrer; nordiskt, irländskt, balkan
  • Biinstrument
  • Arrangering
  • Låtspel
  • Musikteori/gehör
  • Idrott

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Du som söker till kursen Folk- och världsmusik skickar in en ansökan via vår hemsida, sedan kallas du till antagningsprov som består av ett spel-/sångprov. Om du blir antagen gör du ett teoriprov vid terminsstarten.

 

SPEL-/SÅNGPROV

Den totala provtiden för spel/sångprovet är 20 minuter per sökande och består av följande moment;

  • Ett sång/spelprov. Du skickar in en lista på 4 sånger/låtar som du behärskar väl. De får gärna vara från olika länder/genrer, om du har sådana i din repertoar. Du får sedan framföra ett par av dessa vid provtillfället.
  • Ett praktiskt gehörs- och samspelsprov. En av jurymedlemmarna spelar/sjunger en melodi som du härmar. När du lärt dig låten får du spela/sjunga den tillsammans med några av jurymedlemmarna.
  • Kort intervju.

 

Övriga färdigheter och meriter

Har du några andra kunskaper du gärna vill visa oss, exempelvis att du behärskar improvisation i stilar där det är förekommande, att du har gjort egna arrangemang eller spelar ett bi-instrument går det bra att framföra det vid provtillfället. Meddela detta i förväg via mail till dan.engman@framnas.nu

Om du deltagit i ensemblespel som du vill ange som meriterande, kan du i mail bifoga länk med max tre låtar, där du medverkar. Denna del av provet är frivilligt.

 

datum för antagningsprov:

21-22 februari i Umeå (under Umefolk 2020)

21 april på Framnäs Folkhögskola

9 maj i Stockholm (plats meddelas senare)

 

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kursen eller din ansökan? Maila dina funderingar till dan.engman@framnas.nu

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök Folk- och världsmusik idag!

Ansök senast 1 april!

Till ansökan

STUDERA PÅ FRAMNÄS