Allmän kurs gymnasienivå

Framnäs allmänna kurs på gymnasienivå är anpassad för dig som behöver gymnasiekompetens, vill kunna studera vidare eller bli bättre på att läsa och skriva. I vår mysiga miljö kan du hitta en plats att utvecklas, påverka din framtid och träffa nya vänner.

ALLMÄN KURS gymnasienivå

Allmän kurs på Framnäs passar dig som vill skaffa behörigheter för högre studier eller känner att du behöver förbättra din förmåga att läsa och skriva. Dessutom får du vistas i en härlig miljö där du kan få nya vänner och ha roligt medan du pluggar.

Vid den allmänna kursen på gymnasienivå kan du få samma behörigheter som att läsa på gymnasium eller Komvux.

När du studerar hos oss har du möjlighet att få det behörighetsintyg du behöver för att söka till högskola och universitet. När du har studerat ett år på heltid har du rätt till ett studieomdöme. Studieomdömet är sjugradigt och är en sammanfattning av hur väl du har bedrivit dina studier i de olika ämnen du har läst. Behörighetsintyget visar att du har genomgått kurs på folkhögskola och visar dina grundläggande samt – i förekommande fall – särskilda behörigheter.

 

Ämneskurser, för den grundläggande behörigheten, som du kan läsa hos oss är:

 • Svenska 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1a, 1b och 1c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religion 1
 • Historia 1a1

 

Övriga ämneskurser som vi ger och som du kan behöva för att få särskild behörighet:

 • Matematik 2, 3, 4
 • Engelska 7
 • Naturkunskap 2
 • Geografi 1

 

KOMBINERA DINA INTRESSEN MED STUDIER?

Är du intresserad av att studera konst eller musik? Då kan du göra det på halvtid samtidigt som du studerar allmänna ämnen. Vi har konstkurser på två olika nivåer som är anpassade för att kombinera med övriga kurser. Läs mer om vår konstinriktning här. Vi har även en musikinriktning för den som vill kombinera musikkurser med sina studier. Läs mer om vår musikinriktning här.

 

KURSSTART

Kursstart sker vid terminens början i augusti och i januari. Kurslängden är cirka 39 veckor inklusive åtta lovdagar och en veckas uppehåll i samband med allmänna skolans sportlov. Din studietakt kan vara 50 procent, 75 procent eller 100 procent.

 

PERSONLIG STUDIEPLAN

För att vara behörig till Allmän kurs gymnasienivå måste grundskolestudier i åtminstone matematik, svenska och engelska från vårterminen i årskurs 9 vara godkända.

Lärarna på Framnäs gör en personlig studieplan tillsammans med dig. Hur länge du ska studera beror på dina förkunskaper och din målsättning.

Du ska ha fyllt 18 år när kursen börjar. Det finns dock möjlighet till dispens i samverkan med din hemkommun.

 

KOSTNAD

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN

Du kan lämna in din ansökan när som helst under läsåret. Vi gör antagningar kontinuerligt, från och med maj månad för höstterminen och september månad för vårterminen.

 

VILL DU VETA MER?

Har du andra frågor om kursen, din ansökan, din personliga studieplan, om när du kan börja eller annat, kontakta biträdande rektor Lars Sandberg: 0911-23 11 03

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök Allmän kurs gymnasienivå idag!

Vi tar emot ansökningar kontinuerligt

Skicka in din ansökan här

"Det har varit inspirerande och en boost för självförtroendet att gå här. Jag har märkt att när jag kämpar så klarar jag det mesta!"

Bild på Anja Berglund Anja Berglund, kursdeltagare på Allmän kurs