Anja Berglund

Anja fixade gymnasiekompetensen på Framnäs och hittade ett stärkt självförtroende på vägen.

Anja Berglund valde att inte gå gymnasiet efter nian, istället läser hon upp sin behörighet på Framnäs folkhögskola.
– Det har varit inspirerande och en boost för självförtroendet att gå här. Jag har märkt att när jag kämpar så klarar jag det mesta!

 

Efter nian började Anja arbeta, att gå gymnasiet var inte hennes grej.
– Det kändes som att det inte var något som passade mig, så jag började jobba inom
restaurang och kök istället. 21-åringen nämner friheten och möjligheten att styra över sin egen tid som en fördel med
folkhögskola. Och att få hjälp när man behöver det. Upplägget, med tjugo timmar i skolan och tjugo timmars arbete hemma i veckan, passar henne väldigt bra.
– Det är inga klasser utan du lägger upp en plan och skriver ditt eget schema tillsammans med din lärare, sen går du med andra personer som gör likadant.
Anja menar att det kräver ansvarstagande och förmåga att förstå sin egen situation.
– Det handlar mycket om hur motiverad man är. Man måste anstränga sig, det går inte att bara glida igenom skolan. Jag har ju pluggat heltid och jobbat samtidigt nu och det har funkat, men det är inget jag skulle rekommendera i längden. Så jag är stolt över att jag klarat det.

 

Olika bakgrunder

På allmän kurs möts en mix av människor. Vissa läser upp behörighet för att komma in på sin drömutbildning medan andra passar på att läsa en konstnärlig inriktning samtidigt.
– Vi har inte direkt några grupperingar. Jag tror att det beror på att vi har valt det här själv, kommer från olika bakgrunder och är här av olika anledningar. Vissa har en halv gymnasieutbildning och andra gör det från scratch. Man dömer inte varandra helt enkelt. Det faktum att alla är i olika åldrar och från olika delar av landet spelar också roll för stämningen.
– Det kan diffa ganska hårt när det gäller ålder så det blir en skön blandning.
Anja är från Piteå från början, Norrfjärden närmare bestämt. På fritiden hänger hon mest med vännerna och sin hund.
– Jag är en skogsmulle. Jag har alltid tyckt mycket om att vara ute i naturen och det kommer nog från min pappa som är fiskare och båtbyggare – jag är uppväxt på sjön och med kniv i handen. Att hon skulle läsa in behörigheten i Piteå var en slump som visade sig vara av bekväm sort.
– Det fanns en folkhögskola här, så jag tänkte ”jag testar”. Sen var det en kompis till mig som gick här innan och en annan kompis har börjat efter mig.

 

Har du något favoritämne? Hatämne?

– Matte och naturkunskap. Jag vet inte varför jag gillar dem bäst, det är bara är så det känns. Det jag gillar sämst är geografi – kanske för att jag inte är så intresserad av det.

Anja var tidigare ordförande i studeranderådet, efter tips av en lärare som tyckte att det skulle passa henne. Som representant för allmänna linjen fick hon föra fram deras åsikter och driva igenom förslag.
– Jag kände att jag fick möjligheten att påverka och jag lärde mig att stå på mig och fick visa vad jag går för.

 

Har det påverkat ditt självförtroende?

– Ja, absolut!

 

Har du lärt dig något nytt om dig själv på Framnäs?

– Ja, att jag är starkare än vad jag tror! Jag har insett att jag är kapabel till mer. Jag har fått hjälp och blivit pushad så nu har det till och med blivit så att jag tänker söka vidare till högskoleingenjör och skaffa mig en högre utbildning. Det var inget jag hade planerat!