Klassisk musik

I kursen Klassisk musik får du ägna dig helhjärtat åt lustfyllt musicerande tillsammans med professionella lärare och andra musiker. Speltillfällena är många och du får utveckla dina kunskaper i konsertproduktion och planering.

KLASSISK MUSIK

En stor del av tiden i kursen Klassisk musik handlar om ditt huvudinstrument. Tillsammans med våra engagerade lärare får du vägledning och tid att fördjupa dina musikaliska kunskaper så att du till exempel kan söka vidare till högre musikutbildningar. Vi undervisar i de allra flesta orkesterinstrument plus gitarr, piano, orgel och sång.

Undervisningen är uppbyggd med mycket ensemblespel kombinerat med individuella lektioner. Vi jobbar kontinuerligt med att producera och planera konserter, och där spelar du en viktig roll. Att känna till konsertproduktionens alla delar med till exempel repertoarval och arrangemang är en central del av utbildningen. Vi samarbetar också med andra musikkurser på skolan inför julkonserter och andra spelningar. Det gör att du får använda din musikalitet i olika genrer.
I kursen ingår mycket tid för att öva och spela på egen hand och tillsammans med andra. Skolan har många övningsrum som du har tillgång till dygnet runt.

Framnäs folkhögskola har ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå, vilket gör att studerande vid Framnäs ofta spelar och sjunger i orkestrar, ensembler och körer tillsammans med högskolans studenter. Som studerande på Framnäs kan du också läsa fristående kurser vid musikhögskolan för att bredda din utbildning.

I Piteå finns ett rikt musikliv och som studerande har du ofta fritt inträde till konserter, till exempel med Norrbottens kammarorkester eller Erik Westbergs vokalensemble.

Vår kursansvariga lärare fick nyligen ta emot Kungliga Musikaliska Akademiens musikpedagogiska stipendium för sin utveckling och förnyelse av musikundervisningen, med motiveringen:
“Hon rör sig gränslöst mellan genrer med en unik positivitet som bjuder in alla och besitter ett enormt musikaliskt kunnande och stor hantverksskicklighet.”

Klassisk musik på instagram: @framnasklassiker

 

INNEHÅLL I KURSEN

 • Huvudinstrument
 • Biinstrument
 • Instudering/ackompanjemang
 • Kammarmusik
 • Scenisk gestaltning/drama (sångare)
 • Ensembleledning
 • Röstvård
 • Repertoarkännedom
 • Musikhistoria
 • Musikteori/gehör
 • Musikdata
 • Idrott

 

LÄRARE

Agneta Andersson – kursansvarig, ensemble/kammarmusik och flöjt

Emma Rönnlund – sång

Robert Ek – klarinett

Tobias Carron – flöjt

Mattias Jonsson – trumpet

Mattias Sandlund – cello

Per Brännström – viola

Catharina Kristoffersson – violin, viola

Bo Olofsson – kontrabas

Iuliia Gorokhovska – piano

James Jenkins – instudering, kammarmusik

Sigurdur Jónsson – musikhistoria, repertoarkännedom

 

MÄSTARKURSER

Vid de mästarkurser/helgkurser i klassisk musik som hålls i Framnäs lokaler är det tillåtet för alla skolans kursdeltagare att auskultera. I mån av tid kan kursdeltagare på Klassisk musik även få en lektion på det instrument kursen avser.

Exempel på lärare i dessa kurser:

Ulf Wallin – violin

Frans Helmerson – cello

Hermann Stefánsson – klarinett

Harri Mäki – klarinett

Martin Fröst – klarinett

Yehuda Gilad – klarinett

Philippe Berrod – klarinett

Mats Widlund – piano

Peter Mattei – sång

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Bra att veta, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Ansök till Klassisk musik via vår hemsida senast 1 april. I din anmälan väljer du om du vill göra ditt antagningsprov på plats på Framnäs eller skicka in en videoinspelning. Båda varianterna ger lika stora möjligheter att komma in.

 

SÖK PÅ PLATS

Du är välkommen att göra ditt antagningsprov hos oss. Vi har förberett våra sökdagar med ett program där du som söker får delta i workshops, konserter av våra deltagare och en rundtur på skolan. Sökdagarna är 20-23 april. Mer information om din sökdag skickar vi via e-post efter sista ansökningsdagen.

 

SPEL-/SÅNGPROV PÅ FRAMNÄS

Den totala provtiden för spel/sångprovet är 20 minuter per sökande och består av följande moment:

 • Ett spel- eller sångprov där du förberett två stycken eller sånger med olika karaktär
 • Kort intervju

 

SÖK DIGITALT

Du som inte har möjlighet att göra provet på plats kan istället skicka in en enkel videoinspelning.

 

SPEL-/SÅNGPROV VIA VIDEOINSPELNING

 • En presentation med namn och vilken kurs du söker
 • Ett spel- eller sångprov där du förberett två stycken eller sånger med olika karaktär

Skicka in din inspelning till oss senast 17 april. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken eller vilka kurser du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.

Vi gör en första uttagning. Om du går vidare från den kommer vi kontakta dig för en intervju.

 

Antagningsbesked

Du får antagningsbesked via Schoolsoft senast måndag 8 maj. Skulle du få en reservplats så kommer det synas i Schoolsoft.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu. Vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till Klassisk musik är stängd

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här