Klassisk musik

I kursen Klassisk musik får du ägna dig helhjärtat åt lustfyllt musicerande tillsammans med professionella lärare och andra musiker. Speltillfällena är många och du får utveckla dina kunskaper i konsertproduktion och planering.

KLASSISK MUSIK

En stor del av tiden i kursen Klassisk musik handlar om ditt huvudinstrument. Tillsammans med våra engagerade lärare får du vägledning och tid att fördjupa dina musikaliska kunskaper så att du till exempel kan söka vidare till högre musikutbildningar. Vi undervisar i de allra flesta orkesterinstrument plus gitarr, piano, orgel och sång.

Undervisningen är uppbyggd med mycket ensemblespel kombinerat med individuella lektioner. Vi jobbar kontinuerligt med att producera och planera konserter, och där spelar du en viktig roll. Att känna till konsertproduktionens alla delar med till exempel repertoarval och arrangemang är en central del av utbildningen. Vi samarbetar också med andra musikkurser på skolan inför julkonserter och andra spelningar. Det gör att du får använda din musikalitet i olika genrer.
I kursen ingår mycket tid för att öva och spela på egen hand och tillsammans med andra. Skolan har många övningsrum som du har tillgång till dygnet runt.

Framnäs folkhögskola har ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå, vilket gör att du som studerande vid Framnäs ofta spelar och sjunger i orkestrar, ensembler och körer tillsammans med högskolans studenter. Du kan också läsa fristående kurser vid musikhögskolan för att bredda din utbildning.

I Piteå finns ett rikt musikliv och som studerande har du ofta fritt inträde till konserter, till exempel med Norrbottens kammarorkester eller Erik Westbergs vokalensemble.

Vår kursansvariga lärare fick nyligen ta emot Kungliga Musikaliska Akademiens musikpedagogiska stipendium för sin utveckling och förnyelse av musikundervisningen, med motiveringen:
“Hon rör sig gränslöst mellan genrer med en unik positivitet som bjuder in alla och besitter ett enormt musikaliskt kunnande och stor hantverksskicklighet.”

Klassisk musik på instagram: @framnasklassiker

 

INNEHÅLL I KURSEN

 • Huvudinstrument
 • Möjlighet till biinstrument
 • Instudering/ackompanjemang
 • Kammarmusik
 • Scenisk gestaltning/drama (sångare)
 • Ensembleledning
 • Röstvård
 • Repertoarkännedom
 • Musikhistoria
 • Musikteori/gehör
 • Musikdata
 • Hälsa och rörelse

 

LÄRARE

Agneta Andersson – kursansvarig, ensemble/kammarmusik och flöjt

Emma Rönnlund – sång

Stina Bohlin – klarinett

Tobias Carron – flöjt

Mattias Jonsson – trumpet

Mattias Sandlund – cello

Catharina Kristoffersson – violin, viola

Bo Olofsson – kontrabas

Iuliia Gorokhovska – piano

James Jenkins – instudering, kammarmusik

Sigurdur Jónsson – musikhistoria, repertoarkännedom

 

MÄSTARKURSER

Vid de mästarkurser/helgkurser i klassisk musik som hålls i Framnäs lokaler är det tillåtet för alla skolans kursdeltagare att auskultera. I mån av tid kan kursdeltagare på Klassisk musik även få en lektion på det instrument kursen avser.

Exempel på lärare i dessa kurser:

Ulf Wallin – violin

Frans Helmerson – cello

Hermann Stefánsson – klarinett

Harri Mäki – klarinett

Martin Fröst – klarinett

Yehuda Gilad – klarinett

Philippe Berrod – klarinett

Mats Widlund – piano

Peter Mattei – sång

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Ansökan till Klassisk musik 2024/2025 är stängd. Vi tackar för alla ansökningar.

Vi öppnar nästa ansökningsperiod i början av 2025.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu. Vi svarar gärna på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till Klassisk musik är stängd.

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser

”Att gå klassisk musik ger en stora möjligheter till att utvecklas oavsett vilka mål man har med sitt musicerande. Piteås rika musikliv och de samarbeten som finns med Musikhögskolan gör även att man både inspireras och får möjlighet till att musicera tillsammans med musiker på hög nivå, något jag tycker varit väldigt givande.”

Hanna Fureman, deltagare på Klassisk musik