Klassisk

Längtar du efter mer tid för att utvecklas på ditt instrument? Kursen Klassisk musiker ger dig ett helt år fyllt av lustfyllt musicerande, utveckling och vägledning av professionella lärare.

Om Klassisk musiker

I kursen Klassisk musiker läggs stor vikt vid ditt huvudinstrument. Vi erbjuder undervisning på de allra flesta orkesterinstrumenten samt gitarr, piano, orgel och sång. Tillsammans med våra professionella lärare får du vägledning och tid till att fördjupa dina musikaliska kunskaper så att du till exempel kan söka vidare till högre musikutbildningar. Många av kursens ämnen läser du tillsammans med vår andra klassiska kurs Komposition. Det finns därför ett naturligt samarbete mellan kurserna och flera mindre projekt är vanliga under årets gång.

Framnäs folkhögskola har även ett tätt samarbete med Musikhögskolan i Piteå, vilket gör att studerande vid Framnäs ofta spelar och sjunger i musikhögskolans orkestrar, ensembler och körer. Som studerande kan du dessutom läsa ytterligare fristående kurser vid musikhögskolan för att utvidga din utbildning. I Piteå finns ett rikt musikliv och som studerande får du möjlighet att gå gratis på de många konserter som arrangeras, till exempel med Norrbottens kammarorkester och Norrbotten NEO.

 

ämnen under Kursen

 • Huvudinstrument
 • Biinstrument
 • Instudering/ackompanjemang
 • Kammarmusik
 • Ensembleledning
 • Röstvård
 • Repertoarkännedom
 • Musikhistoria
 • Musikteori/gehör
 • Musikdata
 • Diktat
 • Idrott

 

lärare

Frank Sjölander – gitarr, teori, gehör och kammarmusik, kursansvar
Emma Rönnlund – sång
Carina Henriksson –  sång
Robert Ek – klarinett
Tobias Carron – flöjt
Mattias Jonsson – trumpet
Mattias Sandlund – cello
Catharina Kristoffersson – violin, viola
Bo Olofsson –  kontrabas
Helge Kjekshus – piano
James Jenkins – piano, instudering, kammarmusik
Sigurdur Jónsson – musikhistoria, repertoarkännedom

 

gästlärare

Ann Wallström, violin/kammarmusik
Stephanie Friede, klassisk sång
Professor Lena Färnlöf, klassisk sång
Staffan Sandström, piano
Michael Lieb, klassisk sång
John Rutter, kör

 

Mästarkurser

Vid de mästarkurser/helgkurser i klassisk musik som hållits/kommer att hållas på Framnäs folkhögskola är det förstås tillåtet för alla elever på skolan att auskultera. I mån av tid kan även skolans egna elever få en lektion på det instrument kursen avser.

 

Exempel på lärare i dessa kurser:

Ulf Wallin, violin
Frans Helmerson, cello
Hermann Stefánsson, klarinett
Harri Mäki, klarinett
Martin Fröst, klarinett
Yehuda Gilad, klarinett
Philippe Berrod, klarinett
Mats Widlund, piano
Peter Mattei, sång

 

 

ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV

Vi jobbar för att kunna genomföra antagningsproven till våra kreativa kurser vårterminen 2021 på plats på Framnäs folkhögskola. Om det är så att smittspridningen fortfarande är en riskfaktor kommer vi förlägga antagningsproven digitalt.

Vi tar ett beslut om hur antagningsproven genomförs senast 1 mars 2021. Därefter går information ut på vår hemsida om hur antagningsproven kommer se ut.

Sista ansökan till våra kurser är 1 april 2021.

 

Du som söker till kursen Klassisk musiker skickar in en ansökan via vår hemsida, sedan kallas du till antagningsprov som består av ett spel-/sångprov. Om du blir antagen gör du ett teoriprov vid terminsstarten. Det finns möjlighet att göra antagningsprovet på Framnäs folkhögskola eller i Stockholm. Vi föredrar naturligtvis att träffa dig personligen men om du inte har möjlighet att komma till provet i Stockholm eller på Framnäs kan du skicka en inspelning med ljud och bild. Vi vill där tydligt kunna se den person som spelar/sjunger. En intervju görs via t ex Zoom eller Skype.

 

SPEL-/SÅNGPROV

Provet tar ca 20 min och innehåller följande moment;

 • Ett spel-/sångprov där du förberett två stycken/sånger med olika karaktär från den västerländska konstmusiken (en ackompanjatör kommer att ställas till ditt förfogande),
 • Eventuellt får du göra ett a vista-prov för instrumentalister eller en instuderingsuppgift (som du får på plats) för sångare,
 • En kort intervju.

 

Söker du på slagverk ska ett av styckena vara för malletinstrument och ett för liten trumma. I samband med ansökan skickar du in noter till ackompanjatör,

antingen via e-post: info@framnas.nu

eller via vanlig post: Framnäs folkhögskola, Adrian Wennströms väg 15, 943 33 Öjebyn.

 

DATUM FÖR ANTAGNINGSPROV

25-26 april 2021 på Framnäs folkhögskola.
Med reservation för eventuella förändringar på grund av pandemin.

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kursen eller din ansökan? Maila dina funderingar till erik.lundstrom@framnas.nu

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Sök till Klassisk musiker idag!

Ansök senast 1 april!

Till ansökan

STUDERA PÅ FRAMNÄS