Klassisk musik
I kursen Klassisk musik får du ägna dig helhjärtat åt lustfyllt musicerande tillsammans med professionella lärare och andra musiker. Speltillfällena är många och du får utveckla dina kunskaper i konsertproduktion och planering.
INNEHÅLL I KURSEN
- Huvudinstrument
- Instudering tillsammans med ackompanjatör
- Kammarmusik i mindre ensembler
- Framnäs Folkhögskolas Kammarorkester
- Framnäs Folkhögskolas Kammarkör
- Framnäs Folklore Ensemble
- Scenisk gestaltning
- Dirigering och ensembleledning
- Biinstrument (år 2)
- Musikhistoria
- Repertoarkännedom
- Musikteori och gehör
- Musikdata
- Komposition som tillval
- Hälsa och rörelse
Genom vårt samarbete med Musikhögskolan i Piteå har du möjlighet att kombinera dina studier med följande ensembler och kurser:
- Pocket Size Symphony Orchestra
- Musikhögskolans Kammarkör
- Piteå Blåsorkester
- samt fristående kurser (t ex bi-instrument) och masterclasses
KLASSISK MUSIK
En stor del av tiden i kursen Klassisk musik handlar om ditt huvudinstrument. Tillsammans med våra engagerade lärare får du vägledning och tid att fördjupa dina musikaliska kunskaper så att du till exempel kan söka vidare till högre musikutbildningar. Vi undervisar i de allra flesta orkesterinstrument plus gitarr, piano, orgel och sång.
Undervisningen är uppbyggd med mycket ensemblespel kombinerat med individuella lektioner. Vi jobbar kontinuerligt med att producera och planera konserter, och där spelar du en viktig roll. Att känna till konsertproduktionens alla delar med till exempel repertoarval och arrangemang är en central del av utbildningen. Vi gör många konserter både inom skolans ramar men även i offentliga miljöer och tillsammans med musikhögskolan eller andra aktörer i samhället.
Vi samarbetar med andra musikkurser på Framnäs inför julkonserter och andra spelningar. Det gör att du får använda din musikalitet i olika genrer.
I kursen ingår mycket tid för att öva och spela på egen hand och tillsammans med andra. Skolan har många övningsrum som du har tillgång till dygnet runt.
Framnäs folkhögskola har ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå, vilket gör att du som studerande vid Framnäs ofta spelar och sjunger i orkestrar, ensembler och körer tillsammans med högskolans studenter. Du kan också läsa fristående kurser vid musikhögskolan för att bredda din utbildning.
I Piteå finns ett rikt musikliv och som studerande har du ofta fritt inträde till konserter, till exempel med Norrbottens kammarorkester eller Erik Westbergs vokalensemble.
Klassisk musik finns på instagram: @framnasklassiker
LÄRARE
Agneta Andersson – kursansvarig, ensemble/kammarmusik och flöjt
Sigurdur Árni Jónsson – komposition, musikteori och gehör, ensemble/kammarmusik, kammarkör, musikhistoria, repertoarkännedom
Katherine Osborne – sång
Tobias Carron – flöjt
Christopher Pantelidis-Hermon – oboe
Stina Bohlin – klarinett
Staffan Eriksson – fagott
Mattias Jonsson – trumpet
Michał Tomaszczyk – trombone
Catharina Kristoffersson – violin, viola, ensemble/kammarmusik
Anastasia Shugaeva – viola
Mattias Sandlund – cello
Bo Olofsson – kontrabas
Iuliia Gorokhovska – piano
Johan Tegheim – slagverk
James Jenkins – instudering, ackompanjemang
Johanna Hennix – scenisk gestaltning
GÄSTLÄRARE
De senaste åren har följande gästlärare jobbat med oss:
Kate Hearne – cello, kammarmusik
Ivonne Fuchs – sång, kammarmusik
David Saulesco – branschkunskap, komposition
Emma Rönnlund – sång, tidig musik
Jonas Nyström – cembalo, tidig musik
Emil Jonason – klarinett (i samarbete med Norrbottensmusiken)
Isabelle van Keulen – violin (i samarbete med Norrbottensmusiken)
Aaron Sundstein – kammarmusik (i samarbete med Musikhögskolan i Piteå)
Helge Kjekshus – piano (i samarbete med Musikhögskolan i Piteå)
Vår kursansvariga lärare Agneta Andersson fick nyligen ta emot Kungliga Musikaliska Akademiens musikpedagogiska stipendium för sin utveckling och förnyelse av musikundervisningen, med motiveringen:
“Hon rör sig gränslöst mellan genrer med en unik positivitet som bjuder in alla och besitter ett enormt musikaliskt kunnande och stor hantverksskicklighet.”
MÄSTARKURSER
Vid de mästarkurser/helgkurser i klassisk musik som hålls i Framnäs lokaler är det tillåtet för alla skolans kursdeltagare att auskultera. I mån av tid kan kursdeltagare på Klassisk musik även få en lektion på det instrument kursen avser.
Exempel på lärare i dessa kurser:
Ulf Wallin – violin
Frans Helmerson – cello
Hermann Stefánsson – klarinett
Harri Mäki – klarinett
Martin Fröst – klarinett
Yehuda Gilad – klarinett
Philippe Berrod – klarinett
Mats Widlund – piano
Peter Mattei – sång
KOSTNAD OCH CSN
Du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Undervisningen är kostnadsfri. Läs mer om det under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi, här på vår hemsida.
ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV
Ansök till Klassisk musik via vår hemsida senast 24 mars 2025. I din anmälan väljer du om du vill göra ditt antagningsprov på plats på Framnäs eller skicka in en videoinspelning. Båda varianterna ger lika stora möjligheter att komma in.
I slutet av januari 2025 lägger vi ut mer information om antagningsproven här på vår hemsida.
VILL DU VETA MER?
Har du frågor om kursen, mejla kursansvariga agneta.andersson@framnas.nu. Om du vill veta mer om din ansökan eller skolan, mejla till info@framnas.nu. Vi svarar gärna!
Välkommen till en härlig tid på Framnäs!
Sök till Klassisk musik 2025/26
Ansök senast 24 mars
Till ansökan”Att gå klassisk musik ger en stora möjligheter till att utvecklas oavsett vilka mål man har med sitt musicerande. Piteås rika musikliv och de samarbeten som finns med Musikhögskolan gör även att man både inspireras och får möjlighet till att musicera tillsammans med musiker på hög nivå, något jag tycker varit väldigt givande.”