Inredare

Kursen Inredare vänder sig till dig som tycker om att inreda olika miljöer vackert och funktionellt och vill utveckla och bredda dina kunskaper. Den fokuserar på vad som skapar trivsel i ett hem, i offentliga lokaler, på en fest eller ett större event. En viktig del i kursen är vad som krävs för att inreda hållbart, med omsorg om vårt klimat.

INREDARE

I kursen Inredare får du verktyg som hjälper dig använda färger, former, belysning och strukturer för att skapa miljöer där människor trivs. Du får lära dig att använda digitala program för att bygga upp idéer och inredningsförslag. Vi diskuterar vad som gör en miljö tilltalande, vi tittar på vetenskapliga teorier, men framför allt jobbar vi praktiskt med både mindre och större ytor. Du får möjlighet att arbeta med egna case och får feedback och råd av lärare och kurskamrater.
Vi får besök av gästlärare från branschen som visar och berättar hur de jobbar.

Kursen lägger en grund för dig som vill satsa på ett skapande arbete inom en kreativ bransch. Under utbildningen kommer du att kunna jobba med att både bygga upp ett nätverk och en portfolio. Tack vare flexibiliteten i arbetstid går studierna att kombinera med dina egna planer och förutsättningar.
Kursen passar också dig som vill göra något annat i din tillvaro, bryta din vardag och ägna dig åt något lustfyllt.  Att arbeta med att skapa miljöer där människor trivs ger stimulans på flera plan.

 

ALTERNATIV SOM GÖR SKILLNAD

En fråga som är viktig genom hela utbildningen är hur vi använder jordens resurser så lite som möjligt när vi inreder, bygger, skapar och konsumerar. I kursen diskuterar vi hur vi inredare kan bidra till att minska avtrycken på klimatet. Du som kursdeltagare kan till exempel få uppgifter där ditt uppdrag blir att göra val som är goda för miljön.

 

ÄMNEN SOM VI BERÖR UNDER ÅRET

  • Färglära – Vi tittar på färglärans grunder, komplementfärger, kontraster, färgkoder och system.
  • Att se former och strukturer – Former är viktiga, hålrummen mellan likaså. Vi testar, tittar, tänker och känner.
  • Belysning och ljussättning – Vi tittar på ljusets betydelse och funktioner. Varmt och kallt ljus, olika typer av ljuskällor och vilka effekter de skapar.
  • Klimatval – Att inreda och skapa miljöer brukar per automatik betyda konsumtion. Vilka alternativ finns för att minska belastningen av vår planet så mycket som möjligt?
  • Digital mjukvara – För att kunna skissa, tänka och fundera behövs verktyg. De digitala funktionerna har bland annat det viktiga syftet att kunna dela sina idéer med andra, till exempel kunder.
  • Rummets psykologi – vad uppfattar våra sinnen, och varför? Var trivs vi? Vad är stil? Finns det rätt och fel när man inreder?
  • Ekonomi – Varje case behöver en budget. Här pratar vi om hur man ska tänka, vilka olika typer av kunder som finns, hur man gör en offert, men också hur man som ”hemmafixare” kan planera sina utgifter.
  • Privat miljö – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för privata miljöer.
  • Offentlig miljö – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för offentliga miljöer.
  • Fest och event – Vi tittar på, analyserar och skapar inredning för fester och olika typer av event.

Det är viktigt att ha en teoretisk bas, men under en stor del av kursen arbetar vi praktiskt med olika typer av ”skarpa” produktioner.

 

KOMBINERA MED ANDRA STUDIER eller arbete

Kursen Inredare går på halvtid. Det innebär att du ska räkna med att engagera dig som kursdeltagare ungefär 20 timmar i veckan. Cirka 10 timmar av dem är lektionstid. Resterande timmar är självstudier, reflektion eller grupparbeten. Ibland jobbar vi med projekt som kan innebära att det behövs längre sammanhängande tid. När det är fallet planerar vi det i god tid.
Om du är intresserad av att kombinera kursen med andra studier vid Framnäs kan vi hjälpa till att hitta lämpliga vägar.
Att till exempel jobba deltid under kursens gång borde gå utmärkt. Vi håller oss till samma lektionstider varje vecka (dagarna är inte fastslagna ännu). Undantag görs i samråd med kursdeltagarna.

 

KURSLÄNGD

Kursen startar den 29 augusti 2022 och avslutas den 2 juni 2023.

 

KOSTNAD OCH CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Läs mer om dem under Info – Kursdeltagare – Bra att veta, här på vår hemsida. Vi kommer att använda ett par böcker som du bekostar själv om du inte kan låna dem.
Kurserna berättigar till CSN-medel.

 

ANSÖKAN och personligt brev

Du kan söka till Inredare via länken nedan. Tillsammans med din ansökan önskar vi att du skickar med ett kort personligt brev där du berättar om dina erfarenheter av inredning. Är du intresserad mest för privat bruk? Brukar du ta på dig jobb professionellt? Skicka gärna med en bild i dokumentet, antingen på något du inrett själv, eller en stil du gillar. Skriv vad bilden föreställer. Du behöver inte vara proffs för att komma in på utbildningen, men vi vill se hur du tänker kring ämnet. Brevet bifogar du i ansökningsformuläret. Glöm inte att skriva ditt namn och dina uppgifter även i brevet.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi hjälper dig gärna!

Snart är det dags...

Ansökan öppnar snart!

Vi öppnar för ansökningar 12 december

Läs mer om våra kurser

Sök till Inredare hos oss