Therese Rönnkvist

Polisförberedande utbildning på Framnäs blev en anhalt på vägen mot drömyrket för Therese Rönnkvist. Hör den före detta frisören berätta om hur hårt arbete, envishet och en dos salongspsykologi blir fördelar när hon sadlar om till polis.

– Det låter kanske klyschigt men jag har alltid velat bli polis!
Therese Rönnkvists dröm håller på att bli verklighet. För bara några veckor sedan började hon studera på distans vid Polishögskolan i Umeå.

– Det var mitt förstahandsval, och det är smidigt eftersom jag har mitt liv med familj och vänner här i Piteå. Nu kan allt flyta på som vanligt, säger hon.

 

Therese gick i den första klassen på Polisförberedande utbildningen på Framnäs, men hoppade av halvvägs eftersom hon kom in på Polishögskolan.
– Ansökningsprocessen tar ganska lång tid, jag skickade faktiskt in min ansökan innan jag fick nys om den här utbildningen på Framnäs. Även om jag inte gick klart ser jag den terminen som jag hann gå som en merit och något som gav mig kött på benen, för vi rörde vid många viktiga områden.
En fördel med månaderna på folkhögskolan var att hon plockade upp studievanan.
– Jag kom in i det här med att plugga igen, det var ju tio år sedan jag gjorde det sist, så det kommer jag att ha nytta av. Jag har fått med mig bra saker i ryggsäcken och är jättenöjd.

 

Sjätte gången gillt

Den som vill bli polis får vara beredd på konkurrens. Enligt Rekryteringsmyndigheten sökte rekordmånga – nästan 16 000 personer – till polisutbildningen förra året. Det är nära fyratusen fler än förra sökomgången som var tidigare rekord. Och platserna är få, inte ens 800 stycken i hela landet.
– När jag kom in var det sjätte gången jag sökte. Första gången gick jag hela vägen men de tyckte att jag var lite för ung. Sedan har jag kört igen och fallit två gånger på fysiken, jag hade just fått barn men det kändes onödigt att åka ut på det.
Polisyrket kräver både styrka och uthållighet och Therese tränar mycket på gym.
– Jag tycker att det är ganska tråkigt att springa men det är bra att lägga fokus på det ändå. Vi har snart ett livräddningsmoment där det verkligen gäller att ha bra kondition för att orka.

 

Värdefulla erfarenheter

Therese arbetade tidigare som frisör. Efter att ha drivit eget i tolv år vet hon vikten av ett bra bemötande, något som är minst lika viktigt i polisyrket.
– Det handlar ju om att kunna handskas med människor. Som frisör har man ganska lång kontakt med varje person man möter så man får veta mycket om dem, men jag har lärt mig att läsa av människor inom bara några sekunder från att de sätter sig i stolen framför mig.
Hon fortsätter:
– Man brukar säga att Polisens främsta vapen är att kunna prata, och det ligger något i det; hur man tar människor och att man har förmågan att bygga förtroende. I mitt förra jobb var jag ju lite av en låtsaspsykolog. Det tror jag att jag kommer att ha nytta av.

 

Ödmjuk inför nya rollen

Att vara polis är ett i många fall riskfyllt arbete i stundvis tuff arbetsmiljö där det kan vara svårt att koppla bort jobbet efter arbetsdagens slut. Therese poängterar hur bra det är att det läggs stor vikt vid den mentala träningen.
– Jag har blivit betydligt mer ödmjuk inför polisrollen, hur mycket den innebär. Det är inte ett yrke man väljer för lönen, det är något man snarare gör för att man kan gå hem och känna att man har gjort något bra. Polis är inte ett jobb man har – polis är något man är.

 

Vad vill du säga till den som funderar på att söka Polisförberedande Utbildning på Framnäs?

– Att det är en bra utbildning som är meriterande även för andra jobb, till exempel om man är intresserad av att arbeta inom kriminalvården. Vi har besökt Polishögskolan, träffat olika poliser och även samordnare i kommunerna. Det är många roliga möten och man sitter inte bara i skolbänken.

 

Vilken typ av polis vill du bli?

– Jag brukar skoja om att jag ska bli rikspolischef, haha. Nej, först blir det IGV, ingripande verksamhet, jag vill ut i verkligheten och jobba. Sedan vill jag gärna rikta in mig på narkotika och ungdomar och motverka det genom att informera i skolor. Jag har inga planer på att jobba i någon storstad. Mitt mål är att arbeta som polis i Norrbotten – jag vill hjälpa till här hemma.