Nadja Holm

Från Artistakademien till miljonpublik på bästa sändningstid. Nadja Holm är den första kvinnan att vinna Idol sedan 2014 - och tackar åren på Framnäs för succén. - Jag förstod direkt att det var det här jag ville hålla på med.

Idol-juryns Kishti Tomita har jämfört henne med den amerikanska världsstjärnan Christina Aguilera. Själv beskriver hon sig som klassens clown och väldigt disciplinerad. Sedan Roknäsfostrade Nadja Holm vann Idol i december 2020, har hon bytt Piteå mot Stockholm och bankjobbet mot en artistkarriär. Allt tack vare åren på Framnäs och Artistakademien.

– Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Jag började till och med sjunga innan jag kunde prata. Men att jag ville jobba med musiken har inte varit lika självklart, säger Nadja Holm och fortsätter: – Ett tag funderade jag på att bli läkare och gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Men jag kände ganska snabbt att min passion inte fanns där.

Musiken, som länge bara var en hobby, klev in ordentligt i Nadjas liv 2017. Innan det tog hon lite sånglektioner och uppträdde med en showgrupp under gymnasietiden.

 

Artistakademien

På en musikbranschträff på mötesplatsen Kaleido i Piteå fick hon tipset om Framnäs och resten är, som det så klyschigt brukar heta, historia. – Jag pratade med två personer där som idag är mina vänner. De gick på Framnäs och tyckte att jag skulle komma och hälsa på. Vilket jag gjorde. Och det klickade för mig. Jag förstod direkt att det var det här jag ville hålla på med.

På Artistakademien fick Nadja för första gången koppla ihop sången med dansen och ägna hela sin tid på att utveckla sitt artisteri. – Det var otrolig givande att omge sig med andra som brinner för precis samma saker. Jag bodde även på skolan och vi skapade en slags egen kreativ bubbla där. Jag fick möjlighet att både prova mig fram och utvecklas som person. Mycket av det jag lärde mig på Framnäs har jag haft nytta av i Idol.

 

Vinnare bland rekordstort antal sökande

Att Nadja skulle söka till Idol var egentligen inte alls planerat. En kompis anmälde henne och drygt åtta månader senare stod hon som vinnare bland ett rekordstort antal sökande.

– Det var självklart en fantastisk upplevelse och ett privilegium att få stå på scenen i tv på bästa sändningstid. Speciellt under pandemin som varit extra svåra tiderna för musiker och artister. Men jag tror att de speciella omständigheterna har varit bra för mig. Det har inneburit att jag har fått fokusera på att skriva mitt eget material. Det kände jag redan en bit in i programmet – att jag ville sjunga mina egna låtar och inte bara andras.

 

Vad tänker du om ditt sound?

– Det har varit en process i sig, att verkligen fundera på vad jag vill att låtarna ska handla om och vilket sound vill jag ha. Jag har använt den här tiden till att utforska vad jag vill. Och egentligen har jag skrivit låtar för två album. Nu gäller det att välja rätt. Och att ha rätt timing. Trovärdighet är viktigt för mig.

– Men på något sätt vill jag göra dansant pop. Jag är mer en performer än sångerska. Jag skulle gärna göra en egen turné och stå på internationella scener. Det här känns som en bra början.

 

Fakta

Namn: Nadja Holm.

Ålder: Född 1997.

Uppvuxen: I Roknäs utanför Piteå.

Bor: I Stockholm

Gick på Framnäs: Artistakademien, 2017-2019.

Framnäs med tre ord: Utmanande, fridfullt och välkomnande.

Bästa minnet: Väldigt många. Ett av dem är Artistakademiens julproduktion Let it Show.

 

Foto: SEIKE