Vi hälsar på…

Den som pluggar på Framnäs kan välja att bo på skolan. Här finns både rum och lägenheter. Vi har hälsat på hos Karolina, Gustav och Arvid som bor i lägenheter i huset Fagotten.

Karolina gick in för mysighet

Solen lyser in i Karolina Walkers lägenhet på tredje våningen i byggnaden som kallas Fagotten, ett hyreshus med lägenheter på skolområdet vid Framnäs folkhögskola. Karolina har inrett med egna möbler och tagit in en mjuk soffa, en äldre byrå, soffbord, lampor och textilier.
Den turkosa soffan sätter prägel på ettan, som har utsikt mot skolbyggnaderna på Framnäs.
- Jag flyttade in när jag hade pluggat här i ett och ett halvt år. Jag bodde först i ett rum med delat badrum, berättar Karolina.
Hon läser andra året på kursen Musikproduktion, med inriktningen låtskrivare.
- Jag gick först ett år på Artistakademin. Men jag har skrivit låtar länge.
Hon gillar lägenheten som hon lagt tid på att få hemtrevlig och mysig. Små växter står i krukor här och var och verkar trivas i det ljusa hemmet.
- Jag tycker om att det är ljust och tyst och skönt här.
Livet på skolan innehåller mycket umgänge med kompisar.
- Vi är ganska ofta hos mig. Det är kul att bjuda hem folk på middag.

Gustav och Arvid trivs i ettan

I en ljus lägenhet på bottenplan, med stora fönster mot träd, åkrar och en landsväg tar Gustav Persson och Arvid Rudin en kaffe i sitt lilla men ändå rymliga kök.
Båda läser kursen Klassisk musik vid Framnäs folkhögskola och tog sitt pick och pack med sig från Skellefteå hösten 2022 för att flytta till skolan i Öjebyn. Gustav är pianist och Arvid cellist. De läste estetlinjen på gymnasiet i samma klass.
- Vi visste båda att vi ville fortsätta att plugga musik. Framnäs var ett bra val.
Lägenheten är en enrummare med köksdel, hall och ett rymligt badrum. Två sängar på rad ryms enkelt längs ena kortväggen. Mot ena fönstret står en tv och det finns plats för en bokhylla och ett köksbord med stolar.
Varken Gustav eller Arvid var sugna på att dela kök eller toalett i sitt studentboende. På Framnäs finns båda alternativen: egen lägenhet eller rum där man delar badrum med en granne och kök med alla som bor i korridoren.
- Det är kanske inte så vanligt att man delar en etta, men vi tycker det funkar bra. Vi är bra kompisar och det är trevligt att ha sällskap när man kommer hem. Det är en trygghet att ha varandra, säger Gustav.
- Dessutom är det tråkigt att bara laga mat till sig själv, säger Arvid.
Arvids cello och ett notställ får också plats på de 25 kvadratmetrarna.
- Det går bra att öva här om det inte är för sent, men vi har övningsrum på skolan som vi kan använda dygnet runt, säger Gustav.
- Ja, det är skönt att plugga och bo på samma ställe, säger Arvid.