Kördirigering och röstutveckling

Vill du fila på din dirigeringsteknik, sångteknik och repertoarkännedom med hjälp av kompetenta lärare i en fantastisk miljö? Då är detta kursen för dig.

OM kördirigering och röstutveckling

I den här kursen får du som deltagare möjlighet att utveckla din dirigeringsteknik, sångteknik samt repertoarkännedom. Kursen spänner över ett läsår och är lämplig för sångare och dirigenter som vill förkovra sig i kördirigering och körsång. Du bör ha viss erfarenhet av att dirigera eller att sjunga i kör även om innehållet anpassas individuellt efter befintlig nivå. Kursen erbjuder generöst med podietid med övningskör, individuella sång- och dirigeringslektioner, gruppundervisning, auskultation samt seminarier.

 

tre tydliga huvudmoment

  • Gestik/dirigeringsteknik
  • Sång och sångmetodik med körinriktning
  • Interpretation

 

För dig som körsångare

Kursen är även lämplig för deltagare som inte vill leda kör utan bara få möjlighet att sjunga ny repertoar och låta sig inspireras av ny repertoar och mötet med olika dirigenter.

 

Lärare

Erik Westberg – Professor i kördirigering vid Musikhögskolan i Piteå

Emma Rönnlund – lärare i sång vid Framnäs Folkhögskola

Jakob Grubbström – lärare i kör vid Adolf Fredriks musikklasser

 

Datum

9 – 11 september 2022

11 – 13 november 2022

20 – 22 januari 2023

17 – 19 mars 2023

 

Kursavgift

500kr

 

ANSÖKAN 2023

Vi öppnar för ansökningar till nytt läsår 2023-24 efter jul. Välkommen med din ansökan i januari 2023!

Sök till Kördirigering och röstutveckling genom att skicka in en ansökan via vår hemsida. I anmälan behöver vi veta tidigare erfarenheter av dirigering och körsång, samt vilken stämma du sjunger.

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kurserna eller körcentrum? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi vill gärna svara på dina frågor!

Snart är det dags...

Ansökan öppnar snart!

Vi öppnar upp för ansökningar efter jul

Läs mer om våra kurser

Erik Westberg

Erik Westberg föddes 1956 i Stockholm. Han studerade kördirigering för professor Eric Ericson vid Kungliga Musikhögskolan. Där genomgick han mellan 1976–87 musiklärar-, körpedagog, ensembleledar- och dirigentutbildningen.

Erik Westberg har varit gästdirigent för Radiokören, Pro Coro Canada, Coro Nacional de España och Coro Sinfônica do Estado de São Paulo, Brasilien. 1997 var han “Artist-In-Residence” vid Wollongong University, Australien. Erik Westberg förärades 2006 Konungens medalj av åttonde storleken i serafimerordens band “För betydelsefulla insatser i det svenska musikväsendet”. Han blev 2008 invald i Kungl. Musikaliska akademien.

Med Musikhögskolans kammarkör och sin egen vokalensemble, har han gjort ca. 20 cd-skivor samt ett 50-tal internationella turnéer. Sedan 2003 är Erik Westberg professor i kördirigering och körsång vid Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet.

Jakob Grubbström

Jakob Grubbström, född 1986, är uppvuxen i Arvidsjaur. Han har avlagt kandidatexamen vid Kungliga Musikhögskolan, lärarexamen vid Musikhögskolan i Piteå samt masterexamen i kördirigering vid Royal Welsh College of Music and Drama i Storbritannien.

Jakob har jobbat med körer och orkestrar i Storbritannien så som Ex Cathedra, East of England singers och Canoldir Male Voice Choir för att nämna några. 2016 startade Jakob Cantores Amicitiae Vocal Ensemble som gjort turnéer och radioinspelningar i Storbritannien, Bulgarien och Sverige. Som sångare har Jakob sjungit för bland andra BBC National Chorus of Wales, Llandaff Cathedral Choir och Birmingham Oratory Choir.

Jakob är anställd vid Adolf Fredriks Musikklasser där han undervisar i kör.

Emma Rönnlund

Emma Rönnlund, sopran, är utbildad vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm och vid The University of Akron, USA. Hon frilansar som sångerska och har sedan flytten till Piteå 2007 även undervisat i sång och barockinterpretation på både Framnäs Folkhögskola och vid Musikhögskolan vid Luleå Tekniska Universitet i Piteå.

Hon är ofta anlitad som solist vid framförandet av t.ex. Händels och Bachs oratorier och kantater, Pergolesis Stabat Mater, Mozarts Requiem, Rutters Magnificat (bl. a. med John Rutter själv som dirigent), men även i kammarmusikaliska sammanhang och vid romanskonserter.

Hon har vunnit första pris i the NATS auditions, tilldelats The Jessey Norman award, Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium, Föreningssparbankers kulturstipendium m.m.

Thea Svensson - student

Kursen i kördirigering och röstutveckling har gett mig verktyg att kunna förbereda sökningar till högre studier inom kördirigering både med slagteknik, repertoarkännedom och podietid för att bli van att stå framför kören. Även som körsångare har det för mig varit viktigt och givande att få jobba med den individuella röstutvecklingen och samla på mig körvana för att även ta min körsång till en högre nivå. (Foto: Linneah Olofsson)

Jerry Adbo - accordeonist, dirigent

Kursen i kördirigering och röstutveckling är en mycket givande kurs! De fyra kurstillfällena känns som en högskoleutbildning i dirigering i komprimerad form. Innehållet och nivån är densamma. Vi deltagare ges mycket tid till dirigering där vi fördjupar oss i en bred repertoar med musik från många olika genres. När vi inte dirigerar sjunger vi i kören, eller får individuella lektioner i sång, vilket saknas på en del högskoleutbildningar i dirigering. Lärarna här ger verkligen allt och tar sig tid med alla. Även om kursen är intensiv finns tid för umgänge med många skratt och intressanta samtal. Att vi kommer från olika bakgrunder och delar av Sverige är ett plus. Även fast jag studerat kördirigering på KMH har denna kurs gett mig massor av ny kunskap och nya infallsvinklar.

Välkommen till Framnäs folkhögskola!

VÄGBESKRIVNING