Allmän kurs med grön inriktning 2022/22

Är du intresserad av att lära dig mer om trädgårdsodling och natur? Kurserna Grön inriktning på Framnäs lägger en gedigen grund om du vill öka dina kunskaper, läsa vidare eller satsa på ett yrke inom trädgård, naturvård och besöksnäring.

ALLMÄN KURS MED GRÖN INRIKTNING, ÅRSKURS 1 OCH 2

Kurserna vänder sig till dig som funderar över en framtid inom de gröna näringarna eller som bara är intresserad och vill lära dig mer om odling, hållbarhet, självhushållning, mat och natur. Din bakgrund och dina kunskaper kan variera.

I ett samarbete med handelsträdgården Sinnenas Ateljé i Piteå erbjuder Framnäs Folkhögskola kurser på två olika nivåer. Bägge kurserna ges på halvtid och de lägger grunden för att du ska kunna fortsätta utbilda dig eller arbeta inom området.

Om du saknar teoretiska gymnasieämnen kan du samtidigt läsa in dem hos oss – parallellt med studierna på Sinnenas Ateljé. Det ger dig en grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier.

 

Årskurs 1

Om du vill ha mer kunskaper om vad som går att odla på en balkong, i en hemmaträdgård eller om produktion av ätbara grödor i större skala, kommer vi att ge dig en introduktion och möjligheten att följa odlingsåret från sådd till skörd. Läs mer om kursinnehållet för allmäns kurs med grön inriktning årskurs 1 här. 

 

Årskurs 2

Årskurs 2 vänder sig till dig som redan har en del kunskaper om växter och odling. Du kanske funderar på att börja arbeta i branschen professionellt, eller vill söka vidare till högre utbildningar. Kursen fungerar också bra om du till exempel har en egen trädgård och vill bygga på dina kunskaper. Läs mer om kursinnehållet för allmän kurs med grön inriktning årskurs 2 här. 

 

KURSSTART

Kursstart sker vid terminens början i januari. Kurslängden är ca 39 veckor. Din studietakt kan vara 50, 75 eller 100 procent, beroende på om du läser ytterligare ämnen.

 

INTRÄDESKRAV

För att vara behörig att studera på Allmän kurs med grön inriktning årskurs 1, måste grundskolestudier vara godkända. Du behöver lägst ha betyget Godkänt/E i Matematik, Svenska och Engelska på vårterminen i årskurs 9.

För att ansöka till årskurs 2 ska du antingen redan ha gått årskurs 1, eller så har du yrkesmässig erfarenhet som är minst sex månader lång vilket motsvarar en säsong med arbete inom trädgård och/eller skötsel av utemiljö. Du kan också ha gått andra utbildningar, eller så har du andra erfarenheter som motsvarar innehållet i årskurs 1.

Du ska ha fyllt 18 år när kursen börjar. Tillsammans med dig gör vi en personlig studieplan. Hur länge du studerar på Framnäs beror på dina förkunskaper och din målsättning.

 

KOSTNAD & CSN

Undervisningen är kostnadsfri. Du betalar endast en serviceavgift och en läromedelsavgift. Kurserna berättigar till CSN-medel.

 

ANSÖKAN

Nästa start av Allmän kurs med grön inriktning, årskurs 1 och 2, äger rum den 9/1 2023. Du ansöker via vår hemsida, som vi öppnar för det i början av september 2022.

 

VILL DU VETA MER?

Har du frågor om kurserna eller om din ansökan? Ring 0911-231103 eller mejla dina funderingar till Lars Sandberg på Framnäs folkhögskola. Skicka till adressen lars.sandberg@framnas.nu

Välkommen till en härlig tid på Framnäs!

Ansökan till Grön inriktning är stängd!

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här

Sinnenas Ateljé

Sinnenas Ateljé - en handelsträdgård nära centrala Piteå/Västra kajen - drivs av makarna Anna och Jouni Ekström.

Läs mer