Allmän kurs med grön inriktning

Är du intresserad av att lära dig mer om trädgårdsodling och natur? Grön inriktning är en kurs som lägger grunden för fortsatt utbildning inom trädgård, natur eller turism.

OM ALLMÄN KURS MED GRÖN INRIKTNING

I ett samarbete med Öjebyn Agro Park som drivs av Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten erbjuder Framnäs Folkhögskola en kurs som lägger grunden för fortsatt utbildning inom trädgård, natur eller turism. Kursen vänder sig till dig som kanske funderar över en framtid inom de gröna näringarna, eller bara är intresserad eller nyfiken på frågor om odling, hållbarhet, självhushållning eller mat. Här får du en möjlighet att lära dig mer.
På Framnäs kan du dessutom – parallellt med studier på Öjebyn Agro Park – läsa in de teoretiska gymnasieämnen du eventuellt saknar för att uppnå en grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier.

 

Trädgården

Kursens huvudfokus är trädgårdsodling där vi följer odlingsåret från sådd till skörd. Deltagare i kursen får nya teoretiska och praktiska kunskaper. Stora delar förläggs vid Öjebyn Agro Park, på gångavstånd från Framnäs folkhögskola.

Försöksträdgården anlades i slutet av 40-talet, och där bedrivs försöks- och demonstrationsodlingar och utvecklingsprojekt inom trädgård. Trädgården med det rika och unika växtsortimentet är en uppskattad miljö för trädgårdsintresserade och är en ovärderlig källa för kunskap och inspiration. Den grönskande och rogivande trädgårdsmiljön inbjuder till sinnliga upplevelser.

Hanh Hyunh som är hortonom och utvecklingsledare för trädgården ansvarar för upplägget av kurserna tillsammans med Ann-Kristin Isaksson, sedan många år driftledare och ansvarig för skötseln av trädgården. Ann-Kristin och Hanh brinner för vår trädgård, men också för att utveckla trädgårdsodlingen i norr som en del i en hälsosam och hållbar livsmedelsförsörjning.

 

Natur och Förädling

Andra halvan av kursen handlar om naturen och förädling av de råvaror man odlar eller samlar i naturen. Här får du ökad kunskap om naturens djur, fåglar och växter, att klara sig själv med matlagning och övernattning utomhus samt att färdas i naturen, i skogen och på vattnet.

Håkan Landström ansvarar för naturdelen. Han är utbildad naturguide och har bland annat utbildat guider i världsarvet Laponia. Han är en mångårig medarbetare vid Hushållningssällskapet som kursledare och projektledare. Han drev även under många år ett framgångsrikt turistföretag. Utöver det en erfaren jägare och fiskare samt en duktig pedagog.

Pelle Johansson, vår matkonsulent, är en lika duktig kock utomhus som inne i köket. Nyskapande med fokus på hållbarhet, sunda och lokala råvaror samt inte minst god mat. Även han fiskare, jägare och naturmänniska.

 

Kursstart

Kursstart sker vid terminens början i januari och augusti. Kurslängden är ca 39 veckor. Din studietakt kan vara 50%, 75% eller 100%.

 

Inträdeskrav

För att vara behörig till Allmän kurs med grön inriktning måste grundskolestudier vara godkända, eller ska i vart fall lägst betyget Godkänt/E erhållits i Matematik, Svenska och Engelska på vårterminen i årskurs 9.

Du ska ha fyllt 18 år när kursen börjar. Tillsammans med dig gör vi en personlig studieplan. Hur länge du studerar på Framnäs beror på dina förkunskaper och din målsättning.

 

KOSTNAD

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Kurserna berättigar till CSN-medel.

 

ANSÖKAN

Nästa start av Allmän kurs med grön inriktning planeras till januari 2022.

 

Vill du veta mer?

Har du frågor om kursen eller din ansökan? Ring 0911-23 11 03 eller maila dina funderingar till lars.sandberg@framnas.nu som gärna svarar på dina frågor!

Välkommen till en härlig tid på Framnäs och Agro Park!

Ansökan till Grön inriktning är nu stängd.

Vi tackar för alla ansökningar!

Läs mer om våra kurser här

"Det har varit inspirerande och en boost för självförtroendet att gå här. Jag har märkt att när jag kämpar så klarar jag det mesta!"

Bild på Anja Berglund Anja Berglund, kursdeltagare på samhälls